Het programma van het Missiecongres

De hoofdlijnen van het programma

Vrijdag

19:00 Onthaal
19:30 Openingsbijeenkomst - Gebedswake

Zaterdag

09:30 Panelgesprekken
11:30 Eucharistieviering
12:30 Middagmaal
13:00 Infostanden (tot 19:00)
15:00 Workshops (tot 18:00)
15:00 Artistiek: "Welke vreugde in een tijd van grote ineenstortingen?" (FR)
17:30 Artistiek: Les 5C (FR)
18:00 Artistiek: Cross that Bridge (1u30) (NL)
Vanaf 18:30 Avondmaal - Broederlijk feestmaal
20:30 Gebedswakes

Zondag

09:30 Panelgesprekken - Infostanden (tot 14:00)
11:10 Workshops: Ronde 1
Vanaf 11:30 Middagmaal
13:15 Workshops: Ronde 2
14:30 Slotbijeenkomst
15:00 Eucharistieviering

Het programma in detail


Filter op dag, categorie, thema en taal hieronder.

Dag

Categorieen

Thema's

Talen

Vrijdag 19:00

Onthaal

Français, Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Vrijdag 19:30

Liturgie/gebed

Openingsbijeenkomst, gebedswake

Français, Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Leefomgeving

Maatschappij

Cultuur

Media

Hoe communiceren we met gevoeligheid en begrip na de misbruikschandalen?

Hoe gaan we om met emoties van verontwaardiging en machteloosheid wanneer we geconfronteerd worden met het leed en schade van de misbruikschandalen binnen de Kerk? Hoe leren we om, net zoals Jezus dat deed, de onrechtvaardigheid te benoemen maar ook constructief te kijken naar hoe deze crisis ons kan doen groeien naar een ondersteunende, luistervaardigere en inclusievere kerkgemeenschap in al haar kwetsbaarheid en menselijkheid? Hoe kan ik als leek mijn geloof in God vernieuwen en mijn hoop en vertrouwen in de Kerk nieuw beleven?

Speaker

Charlotte Inghels

Moderator. Streeft als maatschappelijk betrokken en zoekende gelovige ernaar om in dialoog te gaan en samen te werken naar wegen om als kerkgemeenschap te blijven groeien in verbondenheid met anderen rondom ons.

Speaker

Mia Deschamphelaere

Juriste, gewezen parlementslid voor CD&V en gewezen bestuurder bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen. In de schokgolf van woede en verontwaardiging om het schandaal van het kindermisbruik in de Kerk, besloot ze in 2010 om als gelovige haar schaamte en verdriet om te zetten in een engagement voor de opvang van slachtoffers van misbruik. Vandaag is ze coördinator van het Gemeenschappelijk Opvangpunt voor de slachtoffers van misbruik voor alle bisdommen, congregaties en orden in Vlaanderen. © Frank Bahnmuller

Speaker

Pr. Eric De Beukelaer

Van 2002 tot en met 2011 perschef van de bisschoppenconferentie. Dus ook toen Roger Vangheluwe als bisschop van Brugge ontslag nam. Eric werkte toen regelmatig met professor Adriaenssens, hoofd van de commissie door de bisschoppen opgericht om slachtoffers te ontvangen. Vandaag is hij vicaris-generaal van het bisdom Luik.

Speaker

Monseigneur Lode Aerts

Bisschop van Brugge. Vanuit zijn contacten met slachtoffers en daders van seksueel misbruik pleit hij ervoor om attenter te zijn voor allerlei vormen van klerikalisme.

Speaker

Sofi Van Ussel

Directeur van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen en was spreker in de parlementaire Commissie belast met het onderzoek naar de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk en daarbuiten.

Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Jongeren

Leefomgeving

Cultuur

Durven getuigen: Hoe getuigen in je dagelijkse leven waar je bent?

Is getuigen en evangeliseren voor iedereen weggelegd? Hoe de moed en de ijver vinden voor evangelisatie, wanneer ik me niet zo op mijn gemak voel? Hoe mezelf blijven, trouw aan de missie, respectvol naar elke medemens? Hoe deden de eerste christenen aan succesvol evangeliseren? Leidt evangelisatie tot vormen van sociale vervolging en hoe gaan we daar mee om?

Speaker

Sara Loobuyck

Moderator. Staat als leerkracht Nederlands voor anderstaligen in een niet- en andersgelovige wereld, die voor haar een verrijkende ervaring is en een dagelijkse uitnodiging om haar christen-zijn uit te dragen op de plaats waar zij geplant is.

Speaker

Selina De Maeyer

Fulltime fotografe, heeft een diep verlangen om schoonheid in beeld te brengen. Ze streeft in haar fotografie naar gevoelsoverdracht, ontroering en betrokkenheid. Selina voelt zich verantwoordelijk om mensen bewust te maken van de schoonheid, die in alles verweven zit, als een teken van Gods liefde.

Speaker

Pr. Wim Simons

Pastoor voor de kerkgemeenschap in Zonhoven en deelt met veel enthousiasme Gods Blijde Boodschap, ook via podcasts en zijn eigen streamkanaal.

Speaker

Monseigneur Koen Vanhoutte

Hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen en nam deel aan de synode over synodaliteit (oktober 2023, Rome).

Speaker

Stacey Osei

Heeft haar geloof opnieuw ontdekt bij haar deelname aan de Wereldjongerendagen. Verder is zij een geëngageerde studente en schrijft zij als één van de Twaalf in Kerk & Leven.

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Familie

0-18 jaar

Jongeren

Opvoeden tot geloof vandaag: Kan het? Mag het?

Wat zijn de uitdagingen van deze tijd voor ouders, leerkrachten, catechisten en jeugdleiders? Hoe kinderen en jongeren bereiken die zoeken en uitzien naar het mooie, het goede en het ware? Hoe een goede geloofsopvoeding bevorderen? Wat is het belang van catechese en hoe kunnen catechisten, godsdienstleerkrachten, leiding, en ouders zich vormen om hun rol goed op te nemen? Mag het en kan het?

Speaker

Peter Verbeiren

Moderator. Gehuwd met Catherine en heeft 4 kinderen. Hij is lid van de gemeenschap Emmanuel, godsdienstleerkracht in de 3de graad secundair in het Heilig Hart & College te Halle, waar hij ook actief is in catechese en een project heeft rond pelgrims (Halleluia). Hij is auteur van het boek “Meneer, hoe komt het dat u altijd zo gelukkig bent?” ;) … omdat het Evangelie verkondigen blij maakt!

Speaker

Veerle Van den Steen

Moeder van 6 kinderen, staat in het onderwijs en samen met haar man is ze verantwoordelijk voor KISI Vlaanderen, een musicalvereniging die sinds 2012 met kinderen en jongeren Bijbelse musicals op de planken brengt.

Speaker

Bart Willemen

Betrokken bij geloofscommunicatie op verschillende, elkaar verrijkende vlakken, met name als papa van 4, echtgenoot, deeltijds godsdienstleerkracht in het secundair onderwijs, stafmedewerker voor de catechese in bisdom Antwerpen, coördinator van het catechumenaat in bisdom Antwerpen en secretaris van de Interdiocesane Commissie voor Catechese.

Speaker

Pr. Bart Paepen

Pastoor in de kathedraal van Antwerpen en wil als bisschoppelijk gedelegeerde voor evangelisatie en nieuwe media door verhalen te vertellen en daarvoor de juiste media te gebruiken een nieuwe taal ontwikkelen voor mensen die ver staan van Kerk en geloof.

Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

0-18 jaar

Jongeren

Quelle catéchèse pour la génération 2024?

Des enfants de moins en moins nombreux et de plus en plus étrangers au christianisme... Des parents absents et indifférents... Et pourtant, la soif de sens, l'intelligence, la recherche du beau, du bien, du vrai n'ont pas déserté le cœur des plus jeunes. Au contraire. Alors, comment vaincre la concurrence des écrans, du foot, de la danse, du judo ou des jeux vidéos ? Comment les inviter au catéchisme, les comprendre, s'adresser à eux? Comment les émerveiller à la beauté de l'Évangile?

Yves Thibaut de Maisières

Modérateur

Speaker

Olivier Bonnewijn

Prêtre de la communauté de l'Emmanuel. Auteur de très nombreux ouvrages pour la jeunesse.

Speaker

Agnès Charlemagne

Auteure et animatrice d’ateliers de catéchèse, inspirée de la pédagogie Montessori

Speaker

Christine Jacquet

Catéchiste et membre du service de catéchèse du diocèse de Namur

Français

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Geestelijke herbronning

Se laisser évangéliser par la fragilité

Handicap, solitude, pauvreté... Qu'est-ce que la fragilité révèle de notre humanité? En quoi me rapproche-t-elle de Dieu? Par quoi fait-elle grandir notre compassion, notre empathie, notre humilité et, par là, notre témoignage?

Xavier Dijon SJ

Modérateur

Yves de Lespinay

Chrétien attentif aux signes du Seigneur

Speaker

Thierry des Lauriers

Directeur de l’association Aux captifs, la libération, association qui rencontre et accompagne les personnes de la rue et les personnes prostituées

Speaker

Adjoua de Liniers

Aumônier à l'hôpital de Senlis. Engagée dans la prière des frères, les tournées du coeur (visites aux prostituées), la prière des mères, la louange.

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Leefomgeving

Maatschappij

Après le scandale des abus, comment parler au monde avec délicatesse?

Certains hommes d'Église ont causé tant de souffrances, et l'Église, durant longtemps, n'a pas pris en compte l'ampleur des dégâts. Elle est pourtant le "Corps du Christ" et, par elle, Dieu attire le monde. Quel regard porter sur l’institution et quelle parole transmettre :  entre l’effroi, et l’amour et la confiance pour ce qu'elle est ? Comment en tant que laïc, puis-je encore évangéliser? Comment cette crise peut-elle devenir une occasion de conversion intérieure ? Comment l’Église peut-elle annoncer, aujourd’hui, la Bonne Nouvelle ?

Vincent Delcorps

Modérateur

Speaker

Aymeric Christensen

Rédacteur en chef de l'hebdomadaire La Vie

Speaker

Tommy Scholtes

Prêtre jésuite, porte-parole des évêques de Belgique

Speaker

Brigitte de Mahieu

Épouse et mère de famille, engagée dans la paroisse de Court-Saint-Etienne et dans l'équipe de formation du diocèse de Malines-Bruxelles. S'exprimera à titre personnel.

Français

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Geestelijke herbronning

Leefomgeving

Maatschappij

Être missionnaire? Oui, mais comment?

"N’ayez pas peur !" ne cesse de nous dire le Christ en nous envoyant en mission ! Mais comment trouver le courage et l’ardeur pour évangéliser, si je ne suis pas très à l'aise? Comment rester fidèle à qui je suis et m'y prendre avec justesse? Comment respecter l'autre et sa liberté?

Laurent Verpoorten

Modérateur

Speaker

Monseigneur Luc Terlinden

Archevêque de Malines-Bruxelles

Speaker

Patrick Gillard

Frère dominicain, aumônier des étudiants à Louvain-la-Neuve

Speaker

Claire Rochette

Mariée et mère de 4 enfants. Engagée dans le mouvement Anuncio et l'organisation du Congrès Mission. Étudiante en théologie à l'Institut Catholique de Lille. Ma passion, c'est la mission.

Français

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 11:30

Liturgie/gebed

Eucharistieviering voorgegaan door Mgr. Lode Aerts, bisschop van Brugge

Français, Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 12:30

Middagmaal

Français, Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 13:00 - 19:00

Infostand

Opening infostanden

Français, Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00

Artistiek: "Welke vreugde in een tijd van grote ineenstortingen?" (FR)

Français

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Cultuur

Fiets mee rond de Bijbel! Hét Bijbels gezelschapsspel: Rondje Bijbel

Over het spel:
Spelenderwijs de Bijbel ontdekken terwijl je er rond fietst. Dat is de vrolijke kracht van Rondje Bijbel. Alles in dit spel draait letterlijk rond de Bijbel. Fiets rond de Bijbel en (her)ontdek een waaier aan inspirerende thema’s, verhalen en figuren. Deel wat jou raakt en doe opdrachten tegen de klok. Met een portie geluk en een vleugje geestkracht verover je misschien wel de gouden trui en help je jouw Bijbelse wielerploeg aan de overwinning.

Over de workshop:
Arne brengt de deelnemers in contact met een unieke, alternatieve werkvorm: een Bijbels gezelschapsspel. Hoe speel je het spel met jouw gezin, vrienden, klas of Bijbelgroep? Aan de hand van een instructievideo en deskundige tips & tricks zijn de deelnemers gewapend om met dit uniek spel aan de slag te gaan. Fiets jij met ons mee?

Arne Willems

Regiomanager Vlaanderen bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Pourquoi et comment aller à la rencontre des personnes pour leur annoncer l’Évangile ?

Gabrielle Rochette de Lempdes

Guilhem Gastal

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Media

Cultuur

Hoe evangeliseren via media? Godspot

Als we de Blijde Boodschap vreugdevol willen verkondigen, dan is het belangrijk om te weten hoe we mensen bereiken, welke taal we spreken en op welke plaats we hen tegemoet kunnen gaan. Evangeliseren via media: hoe doe je dat? waar let je op? Tips en tricks. www.godspot.be

Speaker

Maaike Vermeulen

Speaker

Bart Baekelandt

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Jongeren

Leefomgeving

Hoe getuigen waar je bent!
Speaker

Jozef Stoffels

Gehuwd, vader van 4 kinderen, lid van de Maria Kefas gemeenschap, organisator van het Art Of Faith festival en geëngageerd voor de jongerenwerking van Maria Kefas, waaronder Worship Alive, waarbij hij jongeren begeleidde in het kader van de wereldjongerendagen in Lissabon.

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

0-18 jaar

Godly Play geeft je een taal om te spreken over geloof

Deze creatieve manier van vertellen wordt gebruikt in scholen, in de catechese en kindernevendiensten, in het gezin maar ook bij vorming van pastorale ploegen of op andere bezinningsmomenten. Sinds kort zijn vertellers gestart in woonzorgcentra, zelfs bij dementerende bewoners. Het is een vernieuwende, creatieve manier om parabels, bijbelverhalen en liturgische te verkennen. Godly Play prikkelt de goesting om met het bijbelverhaal aan de slag te gaan en woorden te geven aan je eigen geloof.

Mariette Dhondt

Ria Dereymaeker

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Leefomgeving

Maatschappij

Hoe een Sint-Lucas kring voor zorg professionals opstarten?

Ondanks haar technologische vooruitgang dreigt de geneeskunde verarmd te geraken omdat ze de 'liefde' is kwijtgeraakt. Jezus Christus leert ons hoe we ook voor de zieken moeten zorgen naar het voorbeeld van de Barmhartige Samaritaan. Om de schakel tussen christelijk engagement en medische praktijk levendig te houden komen katholieke zorg professionals regelmatig samen. Deze workshop kan je inspireren hoe in jouw regio een St Lucas kring op te starten.

Cathmed

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

0-18 jaar

Familie

Liturgisch leven met kinderen

De heilige paus Johannes Paulus II zei ooit: "As the family goes, so goes the nation and so goes the whole world". Het gezin is de Kerk in het klein en heeft een cruciale rol in het doorgeven van het geloof. Evangelisatie in het gezin is een fundamentele hoeksteen voor de Kerk en voor de samenleving. In deze workshop bekijken we samen hoe we met onze kinderen op pad kunnen gaan in het geloof!

Speaker

Kim Van den Zegel

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Media

Cultuur

'The Chosen', de serie over het leven van Jezus

Deze indrukwekkende Amerikaanse serie van hoge kwaliteit over het leven van Jezus die in 156 landen door miljoenen mensen bekeken werd, laat zien hoe Jezus het leven van de mensen om hem heen verandert. en geeft zo de kijker de ruimte de vraag te stellen wat de relevantie van Jezus voor het leven van alledag is. De levensechte serie die goed de historische context laat zien, volgt het leven van Jezus en zijn volgelingen tijdens hun dagelijkse bezigheden, zoomt in op gewone mensen met banen en gezinnen, met conflicten en met financiële problemen. De serie blijft in de verhaallijn trouw aan de evangeliën, maar bevat ook verhaallijnen en personages die niet in de Bijbel voorkomen.

Speaker

Jan Maes

Historicus, godsdienstleerkracht met 37 jaar ervaring in 2e en 3e graad ASO, TSO en BSO, gewezen directeur van het Joodse Tachkemoni-atheneum, gids in het Holocaustmuseum Kazerne Dossin, holocaustonderzoeker, doctorandus in de religiestudie, en auteur van De ster en het kruis. De Gereformeerde Jodenzending in Antwerpen en Brussel (1931-1948).

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Parochie

Comment vivre la communion fraternelle, la participation et la mission au sein de pèlerinages paroissiaux ?

Marie et Marc Sohet

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

0-18 jaar

"Viens, suis-moi!", l'éveil à la foi pour les 5 ans et plus

Elisabeth Vercruysse

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

0-18 jaar

Partir des réponses des jeunes pour faire goûter la joie de l’Évangile en milieu scolaire

Alexandra Boux

Julie Messen

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Parochie

Et si l'Adoration était le fondement et le moteur d'une paroisse en conversion ?

Christine et Denis Dayez

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Maatschappij

Evangéliser via les réseaux sociaux : trucs et astuces

Thomas Remy

Modérateur

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Parochie

Comment organiser une procession ?

Soline du Chastel de Looz

Valérie Dumerin

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Parochie

Les cellules paroissiales d'évangélisation : un bon modèle pour déployer nos paroisses

Pierre Merlin

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

0-18 jaar

Le théâtre de marionnettes, un outil au service de la Parole de Dieu

Marie-Pierre Colard

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Parochie

La liturgie et la fraternité, deux ferments magnifiques pour redynamiser sa paroisse

Abbé Cédric Claessens

Nathalie Beurrier

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

0-18 jaar

Et votre Pizza KT, chers jeunes ados, vous la prendrez Parma ou Margherita?

Jean-François Coppieters

Sœur Nathalie Champ

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Le Sacré-Coeur de Jésus plus que jamais pour aujourd’hui

Abbé Edouard Marot

Alicia Beauvisage

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Cultuur

Mon église de pierre : un trésor pour la foi des paroissiens

Marie-Elizabeth van Rijckevorsel

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Apprendre l’Évangile par le cœur (pour les adultes)

Aurélie Paul

Christophe Doat

Français

Basiliek van Koekelberg - Crypte

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Leefomgeving

Rejoindre la quête de sens des jeunes grâce aux films

Abbé Jean-Luc Maroy

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

0-18 jaar

Les enfants adorateurs : quand les plus jeunes plongent dans un coeur à coeur avec Jésus

Daphné Dembour

Caroline van Kerchoven

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 15:00 - 16:00

Workshop

Familie

Accompagner la fragilité en fin de vie

Joëlle Hennemanne

Mère Régine

Supérieure des Petites Sœurs des Pauvres

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Familie

Samen op stap in dialoog en uitwisseling met jonge koppels - Tandem project

Traject van 2 jaar voor 4 à 5 jonge koppels; bespreking tijdens de maandelijkse bijeenkomst van een 20-tal zeer concrete thema’s. Methode: tijd van dialoog en reflectie in je relatie, oefen de huwelijks dialoog om waarden, verwachtingen en behoeften te verdiepen. Begeleid door een ervaren echtpaar en een priester of diaken. Profiel van de jonge koppels: verlangend naar duurzame liefde, christen of niet, getrouwd of niet. 

Catherine & Thierry Inghels

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Leefomgeving

Geestelijke herbronning

De zaden vinden die in de harten van mensen verborgen liggen

De zustergemeenschap De Zaden van het Woord zullen hun manier van evangeliseren en catechese in scholen en parochies delen. Dit op een zeer praktische en artistieke manier die helpt om de zaden die in harten van mensen verborgen liggen te doen groeien. Deze workshop is als deel van het geloofsopvoeding traject.

Speaker

Gemeenschap Zaden van het Woord

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Familie

0-18 jaar

Geloof doorgeven in het gezin

Onze kinderen opvoeden in het geloof is een fundamentele plicht (maar ook vreugde!) als ouder. Hoe pak ik dit aan? Welke boeken en andere materialen kan ik gebruiken? In deze workshop bespreken we op een praktische manier enkele belangrijke aspecten aan de geloofsopvoeding: leren bidden, catechese thuis, het voorbeeld van de heiligen, opvoeding in deugden. Meer info over Linde en haar gezin vind je op haar blog: www.onsthuis.org

Speaker

Linde Wouters

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00

Workshop

0-18 jaar

A la découverte des ateliers spirituels : "T'es où?" pour enfants, adolescents et jeunes (8-30 ans) et adultes
Speaker

Agnès Charlemagne

Auteure et animatrice d’ateliers de catéchèse, inspirée de la pédagogie Montessori

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Familie

Made for Love, op weg met koppels vandaag

Hoe kunnen we met koppels op weg gaan ... verloofd, gehuwd, samenwonend ... in de situatie waarin ze zich vandaag bevinden? In de drukte van elke dag is het niet evident om tijd te maken voor je relatie. We gaan dan ook dieper in op communicatie, eenheid van leven, seksualiteit, vergeving. En kunnen we hen iets over God vertellen en wat dat kan betekenen voor hun leven en hun relatie met elkaar?

Dries & Mireille De Cock

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Leefomgeving

2 aan 2 zond Hij hen - Katholieke Charismatische vernieuwing

Marc Meirsman

Zr. Theresia

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Jongeren

Sycamore: praten en delen over geloof

Sycamore is een cursus over het katholieke geloof en waarom dit relevant is voor ons leven nu. Er is ruimte om andere mensen te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en over zaken na te denken die er echt toe doen. In 2023 lanceerden we Sycamore in Leuven voor studenten en jonge professionals. Elke 2-3 weken komen we met een dertigtal mensen samen rond 6 tafels om te discussiëren over de onderwerpen die aan bod komen in de inleidingsvideo’s van hoge kwaliteit. Het delen van een goede maaltijd en van onze gedachten over het geloof en hoe we het dagelijks beleven, leidt onze bijeenkomsten tot momenten van reflectie, leren en vreugde. Enkele van de thema’s zijn: Op zoek naar geluk – Het bestaan van God – Het geschenk van het geloof – De sociale leer van de Kerk – De heilige Eucharistie – Maria en de hoop op de hemel …

Wouter Vandenhove

Jacco

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Begeleide zelfstudie katholiek geloof

We komen vaak in situaties waarin we van ons geloof kunnen of willen getuigen. Maar hoe kan dat als je het niet kunt verwoorden? De Catechismus helpt ons het geloof te verdiepen. Het is weliswaar een zeer omvangrijk naslagwerk. In deze workshop stellen wij een zelfstudie-cursus voor die oorspronkelijk werd gemaakt voor de Missionarissen van Liefde (H. Moeder Teresa). Op eigen tempo leer je de basis van ons katholiek geloof. Na iedere les wordt jouw kennis uitgedaagd met een aantal meerkeuzevragen. Die kan je via e-mail inzenden ter correctie. De antwoorden kunnen nadien worden besproken in kleine groepen die  samenkomen met begeleiding. We mochten al vaak horen dat deze cursus bron is van grote vreugde.

Speaker

Jean Bosch

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Maatschappij

Des paroisses sur le chemin de la conversion écologique

Christophe Renders

Victor Ntacorigira

Valérie Grégoire

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Leefomgeving

Vivre la série The Chosen avec les jeunes ados

Joséphine de Baudonière

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Cultuur

La Rencontre autour de la pastorale du tourisme

Hadeweij De Quaasteniet

Julien Thiry

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

0-18 jaar

Prière Pyjama : l'éveil à la foi pour les tout-petits

Alix de Truchis

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

0-18 jaar

Oser la joie de l’Évangile dans un contexte multiconvictionnel : des outils et des pistes

Béatrice Sépulchre

Marie Hubermont

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

0-18 jaar

Poser sa voix, est-ce que cela nous aide à devenir sujet dans la foi ?

Geneviève Frasselle

Martial Host

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Parochie

Comment imaginer, construire et offrir un beau Kit de l'Avent et de Carême pour sa paroisse ?

Astrid Sergent

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

0-18 jaar

Comment animer une belle pastorale scolaire et célébrer avec les élèves

Abbé Emmanuel de Ruyver

Céline Goffin

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Maatschappij

Audace et lucidité dans notre rencontre des musulmans

Père Henry Fautrad

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Jongeren

Quand des jeunes montent des veillées de louanges et d'adoration pour tous

Abbé Christophe Cossement

Manuela Assamoi

Valentina Songui

Zélia Maton

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Mess'AJE : comment donner des clés pour comprendre les deux Testaments

Brigitte Dehin

Michel Uytendaele

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Le Sacré-Coeur de Jésus plus que jamais pour aujourd’hui

Abbé Edouard Marot

Alicia Beauvisage

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Cultuur

L'art: un chemin essentiel vers le sacré

Marie-Elizabeth van Rijckevorsel

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 16:00

Workshop

Familie

Comment impliquer les parents dans le chemin de foi de leurs enfants ?

Abbé Damien Desquesnes

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

0-18 jaar

Comment faire de nos enfants des explorateurs du Royaume de Dieu ? La catéchèse Montessori du Bon Berger

Marie Rottier

Marie Harvey

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

0-18 jaar

Godly Play: la Bible de manière ludique pour les enfants

Dominique Coerten

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

0-18 jaar

Apprendre l’Évangile par le cœur (pour les 0-18)

Thomas Kay

Aurélie Paul

Français

Basiliek van Koekelberg - Crypte

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Leefomgeving

Chanter Noël sur les parvis

Bernard de la Croix

Martin Galloy

Célin Marignane

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 16:00 - 17:00

Workshop

Maatschappij

Redécouvrir la mission par la charité auprès des plus fragiles
Speaker

Thierry des Lauriers

Directeur de l’association Aux captifs, la libération, association qui rencontre et accompagne les personnes de la rue et les personnes prostituées

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Leefomgeving

Maatschappij

Lazare (Lazarus): Een goed leven en betere toekomst schenken aan mensen in moeilijkheden en jezelf door simpelweg met elkaar samen te wonen als een familie

Lazare is een samenlevingsproject tussen young professionals en mensen die op straat gewoond hebben. De bedoeling van het project "Lazare" is om simpelweg samen te wonen als een familie. Het project laat de inwonenden toe om de essentiële zaken van het leven te beleven en te groeien als mens: Vriendschappen creëeren, samen delen, elkaar helpen, verantwoordelijk opnemen, samen lachen, samen eten, op weekend gaan, naar elkaar luisteren, leren communiceren, elkaar vergeven, zelfvertrouwen winnen,  elkaar leren appreciëren, etc…

Speaker

David Van Raes

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Geestelijke herbronning

(Her)ontdek het sacrament van boete en verzoening

Voor de oudere generatie katholieken is de biecht vaak iets uit het verleden. Voor hen is het een sacrament om te herontdekken. Voor de jongere generatie is het nieuw en onbekend, mysterieus misschien. Hoe kan ik me voorbereiden op een biechtgesprek? Wat moet ik zeggen? Vergeeft God me alles? Kom luisteren en wie weet - hopelijk - ontdek je de vreugde om door dit sacrament vergeving te ervaren.

Speaker

Pr. Filip Hacour

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Pourquoi et comment aller à la rencontre des personnes pour leur annoncer l’Évangile ?

Gabrielle Rochette de Lempdes

Guilhem Gastal

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Leefomgeving

Dialoog, weg naar vrede

Hoe kunnen we mensen bereiken die ver van God af staan en met hen samenwerken voor een wereld van vrede? Het project Dialogue4All komt voort uit de Focolarebeweging en wil met jongeren op weg gaan naar een wereld van broederlijkheid en vrede. Onze uitdaging: plaatsen van dialoog te creëren waar we in de diversiteit van ieders inbreng ruimte vinden om onze eigen ervaring met God en onze persoonlijke missie te delen.

Speaker

Ton Jongstra

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

0-18 jaar

Jongeren

FORUM geloofsopvoeding
Speaker

Peter Verbeiren

Gehuwd met Catherine en heeft 4 kinderen. Hij is lid van de gemeenschap Emmanuel, godsdienstleerkracht in de 3de graad secundair in het Heilig Hart & College te Halle, waar hij ook actief is in catechese en een project heeft rond pelgrims (Halleluia). Hij is auteur van het boek “Meneer, hoe komt het dat u altijd zo gelukkig bent?” ;) … omdat het Evangelie verkondigen blij maakt!

Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Maatschappij

Leefomgeving

Fazenda da Esperança - Boerderij van de Hoop

Wij proberen mensen te helpen die ontspoorde,  en juist deze mensen willen we terug laten geloven in hun zelf doormiddel van het geloof ,werk en gemeenschap .....om zo weer hoopvolle mensen te worden zodat ze de hoop kunnen en willen verder geven 

Speaker

Jan Cosemans

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Cultuur

Maatschappij

Als koppel op missie naar het onbekende Oost-Timor met Fidesco

Tim en Charlotte zijn net terug uit anderhalf jaar humanitaire missie in Oost-Timor met Fidesco. Ze delen graag hun ervaring en uitdagingen waarmee ze in het bergdorp Letefoho aan de slag gingen op een middelbare school. Wat nemen ze mee uit dit avontuur en hoe deed dit hen groeien als koppel? Kom hier meer over te weten tijdens de workshop en ontdek de organisatie Fidesco die dit mogelijk maakte. 

Charlotte Inghels

Tim Gistelinck

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Lancer une école de prière dans ma paroisse: mission impossible?

Gabrielle Balu

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Familie

Comment toucher les cœurs lors de la préparation au mariage ?

Christophe de Hemptinne

Gabrielle et Paul Giraud

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Maatschappij

Regards et engagements chrétiens vis-à-vis des personnes migrantes et sans papiers

Frédéric Rottier

Marie Reynaud

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Parochie

La méthode synodale est aussi un tremplin magnifique pour l'évangélisation

Père Stefano Conotter

Nathalie Beurrier

Chantal van der Plancke

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Maatschappij

Habitat groupé chrétien : témoignage au cœur du monde ?

François Crabbé

Quentin Triest

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Familie

Cheminer à deux, dans le dialogue, en échange avec d'autres jeunes couples

Catherine & Thierry Inghels

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Maatschappij

Comment développer ses talents artistiques au service de l'annonce de l'Evangile ?

Nyioni Uwamahoro

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Maatschappij

Audace et lucidité dans notre rencontre des musulmans

Père Henry Fautrad

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Maatschappij

Le dialogue comme chemin vers la paix

Claire Hebbelinck

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Media

Tourner/monter une vidéo avec son smartphone comme un pro !

Emilien Vandenbussche

Baptiste Butruille

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Maatschappij

Évangéliser les "périphéries", est-ce vraiment possible ?

Claude Callens

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Geestelijke herbronning

La Parole de Dieu autour de la table, à la portée de tous

Abbé Henri Bastin

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Leefomgeving

Life Ride Saint Médard : sport, foi et aventure!

Abbé Alexandre Wallemacq

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Cultuur

L'inspiration artistique : une Annonciation ?

Marie-Elizabeth van Rijckevorsel

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Maatschappij

Comment être un canal de l'amour du Christ auprès des personnes fragilisées par le handicap, la maladie, l'âge ?

Marie Lhoest

Delphine Milis

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

Parochie

Et si on lançait des fraternités missionnaires dans notre paroisse ?

Père Matthieu Bobin

Georges Bouchez

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:00 - 18:00

Workshop

0-18 jaar

Godly Play : la Bible de manière ludique pour les enfants

Dominique Coerten

Laurence Labis

Marc Walravens

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 17:30 - 18:30

Artistieke voorstelling: Les 5C

Français

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 18:15 - 19:15

Artistieke voorstelling: Cross that Bridge

Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zaterdag 18:30

Broederlijk feestmaal

Français, Nederlands

Basiliek van Koekelberg - Crypte

Zaterdag 18:30 - 20:00

Avondmaal

Français, Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zaterdag 20:30

Liturgie/gebed

Wake "God is liefde en zendt ons"

Wake van aanbidding en evangelisatie

Français, Nederlands

Sint-Bonifatius

Zaterdag 20:30

Liturgie/gebed

Wake "Gelukkig wie zich op U verlaat"

Gebedswake in de geest van Taizé

Français, Nederlands

O-L-Vrouw van Goede Bijstand

Zaterdag 20:30

Liturgie/gebed

Wake "God is aan het werk"

Ontdek de werking van de Heilige Geest in jouw leven!

Français, Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zondag 09:30 - 14:00

Infostand

Opening infostanden

Français, Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Charisma

Leefomgeving

Maatschappij

Cultuur

Een licht voor de wereld: Wat zijn tekenen van hoop vandaag, voor de Kerk van morgen?

Wat zijn tekenen van hoop in deze woelige tijden? Is dit de eerste crisis in de Kerk of zijn er nog andere in de loop van de geschiedenis? Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de Kerk van vandaag? Hoe kan onze relatie evolueren en hoe kan de Kerk van Christus een licht zijn voor de wereld van vandaag?

Speaker

Sam Geleyn

Moderator. Ziet zijn geloofspad tot op vandaag gezegend door heel wat verschillende bewegingen en initiatieven binnen de brede Kerk, stuk voor stuk sterke bronnen van genade en tekenen van hoop voor de Kerk van morgen: de Europascouts, de charismatische gemeenschappen Jeruzalem & Emmanuel, Nightfever Leuven, de internationale parochie van Sint-Kwinten... Ze hebben hem gevormd tot wie hij nu is: een trotse echtgenoot en vader van 5.

Speaker

Dr. Rick van Lier

Nederlands-Canadese theoloog, lid van de Gemeenschap Chemin Neuf (Antwerpen) en wetenschappelijke coördinator van het EcclesiaLab | Onderzoekslaboratorium voor innovatie in de Kerk (UCLouvain-la-Neuve).

Speaker

Geert De Cubber

Diaken Bisdom Gent. Leerde tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon en de bisschoppensynode in Rome een bruisende wereldkerk kennen. Beide evenementen vindt hij een gigantisch teken van hoop voor een gekwetste wereld.

Speaker

Jozef Stoffels

Gehuwd, vader van 4 kinderen, lid van de Maria Kefas gemeenschap, organisator van het Art Of Faith festival en geëngageerd voor de jongerenwerking van Maria Kefas, waaronder Worship Alive, waarbij hij jongeren begeleidde in het kader van de wereldjongerendagen in Lissabon.

Speaker

Lieve Wouters

Maakt al ruim 20 jaar inspirerende en verbindende content voor Kerk & Leven en Kerknet. Op de synode over synodaliteit was ze als verslaggever aanwezig in Praag en Rome in 2023, 'een heel verrijkende ervaring'.

Speaker

Rafaël Verbiest

Zet zich als prille ouder graag in om de krachtige basis van het geloof door te geven aan jonge mensen door zich te engageren en actief deel te nemen aan initiatieven zoals Nightfever, KISI en de Wereldjongerendagen.

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Geestelijke herbronning

Jongeren

Leefomgeving

Redenen tot geloof: Geworteld in het geloof om te kunnen evangeliseren

Hoe kunnen we in dialoog gaan met hen die wegens bepaalde redenen de deur met God of de Kerk gesloten houden? Hoe kunnen we mensen met interesse en met vragen leiden tot de kern van het geloof? Hoe kunnen we Gods bestaan verklaren? Kunnen we zeker zijn dat er leven is na de dood ?  Waarom is Christus een redder?  Geloofsverdediging in een geseculariseerde wereld.

Speaker

Mark Libaers

Moderator. Gewezen hoofdofficier piloot, militair hoogleraar en stafofficier bij de WEU (West Europese Unie) en de NAVO. Vandaag is hij voorzitter van Fidesco België en lid van de Emmanuel Gemeenschap. Mark is gehuwd en heeft 2 kinderen en 4 kleinkinderen.

Speaker

Pr. Michel Esparza

Geneesheer en doctor in de Wijsbegeerte en auteur van verschillende boeken. Hij gaf een reeks bij Radio Maria over “Redenen om te geloven”.

Speaker

Niko Schonebaum

Sinds 34 jaar op deze aarde en sinds 12 jaar in de leer bij de grote meesters uit de christelijke intellectuele traditie, vooral Sint Thomas, John Henry Newman en Joseph Ratzinger. Sinds 8 jaar tracht hij de wijze waarop zij het geloof met de rede overdachten door te geven aan anderen.

Speaker

Hans Geybels

Historicus en theoloog, komt als docent in contact met veel adolescenten, waarvan velen op zoek zijn naar redenen om te geloven. Het is voor hem een voorrecht om hen daarbij te begeleiden.

Speaker

Elisabeth Wouters

Studente in het laatste jaar van de Advanced Research Master in Theologie en Religiewetenschappen, met een specialisatie in Bijbelwetenschappen aan de KU Leuven. Volgend jaar begint ze aan haar doctoraat in de Bijbelwetenschappen.

Speaker

Antoine Leclef

Gewezen troepleider bij de Europascouts, waar geloofsopvoeding centraal staat. Hij is geboeid in hoe hij jongeren en mensen in zijn naaste omgeving kan ondersteunen in hun zoektocht naar redenen tot geloof.

Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zondag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Parochie

Leefomgeving

Maatschappij

Cultuur

Van onderhoud naar bloei: Hoe bouwen aan een levende missionaire geloofsgemeenschap?

Hoe maken we onze parochie of geloofsgemeenschap levend? Hoe belangrijk is het om missionair te zijn? Wat is het belang van catechese voor volwassen christenen?  Wat zijn de kenmerken van een levende missionaire geloofsgemeenschap en hoe zetten we deze om in de praktijk?

Speaker

Tony Laureys

Moderator. Kent gemeenschapsopbouw in al zijn vormen als een rode draad in zijn leven. Als echtgenoot, vader van vier en grootvader van zes; als verantwoordelijke voor een charismatische verbondsgemeenschap Jerusalem; als coördinator voor een groep gemeenschappen in Europa en het Midden-Oosten; als teamlid van Charis Internationaal; en als lid van de zoneploeg Halle waar hij domeinverantwoordelijke evangelisatie is.

Speaker

Patrick Vandeputte

Vertegenwoordigt de Missionaire Parochie, een beweging in Vlaanderen en Nederland die handvaten biedt voor parochies om te groeien naar een missionaire gemeenschap.

Speaker

Ilse Spiloes

Aanspreekpunt voor katholiek Alpha Vlaanderen en dit vanuit de Clemenspoort in Gent, waar de Redemptoristen, samen met partners in de missie, bouwen aan een onthalende gemeenschap van missionaire leerlingen.

Speaker

Pr. Orlando García

Priester te Gent, voelt zich geroepen om een missionaris onder missionarissen te zijn.

Speaker

Hans Mannaerts

Sinds 2019 begeleider gemeenschapsopbouw voor geloofsgemeenschappen en pastorale zones in de Pastorale Regio Halle (Pajottenland en Zennevallei), onderdeel van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen in het Aartsbisdom. In die rol is hij organisatiecoach voor pastores en vrijwilligers, die zoeken naar manieren om toekomstbestendig kerk te vormen.

Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zondag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Geestelijke herbronning

Pourquoi nous aimons tant l'Église!

Institution lourdingue, vieillotte, moralisatrice, incohérente, pleine de scandales, cléricale, ennuyeuse, sans vocation, inadaptée au monde, en décalage constant, inutile pour grandir librement dans la foi... Les termes péjoratifs sont nombreux, l'indifférence est presque généralisée envers l'Église.. Et pourtant, nous ne pouvons nous passer d'elle, elle nous aide à progresser, nous l'aimons au-delà de tout. Voici pourquoi! Voici notre cri du cœur! 

Ludovic Goffinet

Modérateur

Speaker

Martin Van Breusegem

Jeune séminariste à Namur. Membre de la communauté de l'Emmanuel

Speaker

Monka Bo-Boliko

Épouse et maman de trois filles. Habitante du Béguinage de la Viale Europe à Ixelles. Employée dans une Maison médicale.

Speaker

Sibylle de Malet

Jeune professionnelle. Sibylle a développé durant 8 ans les colocations solidaires entre jeunes et sans-abri Lazare dans différents pays, dont la Belgique.

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Parochie

Nous sommes (quasi) seuls dans notre paroisse. Que pouvons-nous faire?

"Toutes ces initiatives d'Église sont bien belles, mais nous ne sommes que deux, trois, parfois quatre dans notre paroisse. Et notre curé a 14 clochers... Alors que faire? Par où commencer?"

Thomas Remy

Modérateur

Speaker

Didier Kabutuka

Docteur en théologie, curé de la Paroisse de Perbais et doyen de Walhain dans le Brabant wallon

Speaker

Arnaud-Join Lambert

Professeur de théologie à l'UCLouvain, fondateur du laboratoire d'innovation ecclésiale Ecclesialab

Speaker

Stephanie Khuat Duy

Épouse de Bruno, maman de 2 petits garçons et éducatrice spécialisé de formation. Soucieuse de partager autour de la foi. Originaire de Sprimont.

Français

Basiliek van Koekelberg

Zondag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

0-18 jaar

Familie

Jongeren

Transmettre la foi aux ados. Mission impossible?

Tout évolue très rapidement: les ados de 2024 ne sont plus ceux de 2019. Les réseaux sociaux, les écrans, les questions liées au genre bouleversent leurs points de vue, leur appréhension du monde. Et pourtant, la soif de spiritualité ne leur est pas étrangère. En famille, à l'école, au scoutisme, comment les écouter, les comprendre, s'adresser à eux, leur parler de Dieu?

Armelle Delmelle

Modératrice

Speaker

Victor

auteur de la chaîne « le catho de service » sur Instagram, Youtube, TikTok.

Speaker

Soeur Valentine

Salésienne, éducatrice auprès des jeunes

Speaker

Nelson et Isabel Gonzalez

Nelson, est domoticien americo/dominicain et Isabel architecte d’intérieur franco/espagnole. Ils sont parents de 3 filles de 17 ans à 1 an. Ils prennent en charge les jeunes de la « post confirmation » tous les vendredis et abordent avec eux les thèmes de l’adolescence à la lumière de la Parole de Dieu.

Français

Basiliek van Koekelberg

Zondag 09:30 - 11:00

Panelgesprek

Leefomgeving

Maatschappij

Développement personnel, yoga, méditation.... A-t-on encore vraiment besoin de Dieu?

L'application de méditation Petit BamBou est une des applications les plus téléchargées au monde. "Après 15 000 ans de rupture, nous sommes en train de renouer avec une écospiritualité", se l'écrivain français Frédéric Lenoir. Que cela dit-il de la soif de sens de nos contemporains? Comment les rejoindre dans cette quête? Qu'est-ce que Dieu peut leur apporter de "plus"? Et comment le leur dire?

Angélique Tasiaux

Modératrice

Speaker

François Mathijsen

Docteur en psychologie, spécialisé dans les croyances et les expériences paranormales chez les jeunes

Speaker

Soeur Marie-Jean Noville

Licenciée en Philologie classique et en Sciences Religieuses, Soeur Marie-Jean est entrée en 2001 au Monastère des Bénédictines d’Hurtebise à l’orée de la forêt de Saint-Hubert. Elle y a notamment pour mission l’accompagnement spirituel. Intéressée grandement par l'évolution du monde, ses défis et espérances, elle trouve un ressourcement singulier dans la nature, les lectures, l’amitié et la calligraphie.

Speaker

Sophie Izoard-Allaux

Docteure en théologie et juriste, Maitre de conférences à l’Université Catholique de Lille, titulaire de la Chaire Jean Rodhain

Français

Basiliek van Koekelberg

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Lectio Divina

Pr Eric Aelvoet

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Charisma

Waar ligt jouw schat? Een gelaagde aanpak om jouw persoonlijke levensmissie te ontdekken en te beleven.

Accende (Stijn Dieusaert)

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Maatschappij

Leefomgeving

Naar een nieuw uittochtverhaal? Een Ecokerk-activiteit rond integrale ecologie voor jongeren (16+) en volwassenen

We nemen het Bijbelse Uittochtverhaal als startpunt, en vragen ons af of we niet opnieuw zo’n uittocht nodig hebben om te ontsnappen aan het land van crisis en onheil, met zijn stervende ecosystemen, klimaatrampen en uitstervende soorten.Wat ervaren we vandaag als Egypte, Farao, de Woestijn? Is het Beloofde Land nog te bereiken en wat kunnen wij hiervoor doen? Tijdens de activiteit komen we ook terecht bij Laudato Si’, de spraakmakende encycliek van Paus Franciscus uit 2015. Wetenschappelijke inzichten vormen het startpunt voor een hartstochtelijkpleidooi voor verandering. Voor de paus vormen de vraagstukken, verbonden met ecologie, gerechtigheid en vrede één geheel. Een ‘integrale ecologie’ is de sleutel om ze aan te pakken. 7 Laudato Si’-doelen reiken handvaten aan om te werken aan deze integrale ecologie.

Speaker

Cleo Rosseneu

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10

Workshop

Geestelijke herbronning

Découvrir l'évangélisation de rue avec la Légion de Marie

Joséphine Mukeshimana

François Brochier

Christine le Fevere de ten Hove

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10

Workshop

Geestelijke herbronning

La SEPAC (Semaine de Prière Accompagnée) : une vraie retraite spirituelle à vivre au cœur de mon quotidien

Caroline van Kerchoven

Caroline Vital

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Pourquoi et comment témoigner auprès des non-croyants ?

Sylvaine Omatoko

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Introspectie door een blik op Gods' schepping

Balancerend tussen een woordje uitleg en zelf aan de slag gaan met een plantje, proberen we in deze ontmoeting tot een iets beter begrip van Gods' licht in ons te komen. De natuur is een teken van Gods' onvoorwaardelijke liefde voor ons en biedt een oneindig aantal handvaten om Zijn licht beter te kunnen volgen. Neem gerust pen en papier mee om je reflecties wat op neer te pennen. 

Reimond Ngaikpu

IJD

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Onderscheiden: hoe doe je dat? Ignatiaanse wijsheid voor betere keuzes

Pr Walter Ceyssens SJ

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Maatschappij

Verbondenheid met de wereldkerk als bron van ons missionaire leven (Kerk in Nood)

Zoals Paulus in zijn tweede brief aan de Korintiërs zegt, wat ons drijft, is de liefde van Christus. Het is de liefde van Christus die ons beweegt om het Evangelie te verkondigen. Het is diezelfde liefde van Christus die ons beweegt om onze broeders en zusters in nood over de hele wereld te helpen. Kerk in Nood staat ten dienste van de universele Kerk, met duizenden pastorale projecten in ongeveer 140 landen. "Wat je voor de minste van Mijn broeders hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan." De diepe verbondenheid met de wereldkerk maakt dat het lijden van andere christenen mij niet onberoerd kan laten. De hoop die zij belijden door te volharden in hun geloof en hun uitdagingen is precies de hoop die wij nodig hebben om te volharden in het verspreiden van het Evangelie. “Kom en zie” hoe onze hulporganisatie Kerk in Nood haar missionaire zending waar maakt en hoe jij je samen met ons kunt inzetten voor wereld en missie in onze wereldwijde geloofsgemeenschap.

Paul Jordan

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Aanbidding, bron van Evangelisatie. Hoe aanbidding aanreiken en begeleiden?

Een gemeenschap die aanbidt zal vruchten dragen. In de stilte van de aanbidding groeit onze relatie met Jezus, en ook ons verlangen anderen tot bij Hem te brengen. Op welke manier en met welke middelen kunnen we gelovigen inleiden en begeleiden in deze gebedsvorm?

Speaker

Claudine Gunzburg

Venite Adoremus

Speaker

Marie-Agnès Misonne

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Prière et adoration

Claire Gilles

Nathalie Meyers

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Maatschappij

Laudato si' : une encyclique de relations au service de la mission ?

David Abeels

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Comment discerner ma vocation ? un séminariste et un jeune couple répondent à vos questions

Calixte et Hugues Bocquet

Pierre-Yves Delfanne

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Les EVO : des exercices spirituels dans la vie ordinaire

Père Benoît Willemaers

Père Gilles Barbe

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Jongeren

Comment laisser une place au Christ pendant ses études ?

Père Philippe Berrached

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Prendre goût à la parole de Dieu par la force d'un texte ou la splendeur d'une oeuvre d'art

Bénédicte De Clercq

Marie Costa

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Enraciner la mission dans l'oraison et un profond coeur à coeur avec Jésus

Marie Pauliat

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Parochie

Redécouvrir la puissance de la prière des frères : un service à proposer en paroisse

Dominique Zeegers

Diane Jonet

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:10 - 12:00

Workshop

Media

#Évangile : maîtriser les réseaux sociaux pour répandre la Bonne Nouvelle
Speaker

Victor

auteur de la chaîne « le catho de service » sur Instagram, Youtube, TikTok.

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 11:30 - 13:00

Middagmaal

Français, Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:05

Workshop

Geestelijke herbronning

Lectio Divina

Pr Eric Aelvoet

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Pourquoi et comment témoigner auprès des non-croyants ?

Sylvaine Omatoko

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Introspectie door een blik op Gods' schepping

Balancerend tussen een woordje uitleg en zelf aan de slag gaan met een plantje, proberen we in deze ontmoeting tot een iets beter begrip van Gods' licht in ons te komen. De natuur is een teken van Gods' onvoorwaardelijke liefde voor ons en biedt een oneindig aantal handvaten om Zijn licht beter te kunnen volgen. Neem gerust pen en papier mee om je reflecties wat op neer te pennen. 

Reimond Ngaikpu

IJD

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Koers helpen houden in troebele tijden. Geestelijke begeleiding vanuit Ignatiaans perspectief.

Pr Walter Ceyssens SJ

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Familie

Mannen, wordt wakker! Workshop over man zijn in Kerk en samenleving.

Jeroen Alting von Geusau

KingsMen

Christian Stiernon

KingsMen

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Parochie

Alpha: een hulpmiddel dat werkt?

De Alpha-cursus wordt gezien als een hulpmiddel om een parochie te laten groeien van onderhoud naar bloei. Werkt het? Ilse Spiloes en teamleden van Clemenspoort (Gent) delen hun ervaringen alsook concrete tips om mee aan de slag te gaan.

Ives De Mey

Alpha Clemenspoort

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Bij de meesters in de leer

We zullen ontdekken hoe men samen een tekst kan lezen van een van de meesters uit de christelijke intellectuele traditie (Augustinus, Thomas van Aquino, Joseph Ratzinger, etc.), en wel op zo'n wijze dat men door middel van een gesprek over de tekst aan het denken wordt gezet over de redelijke gronden voor ons geloof.

Speaker

Niko Schonebaum

Sinds 34 jaar op deze aarde en sinds 12 jaar in de leer bij de grote meesters uit de christelijke intellectuele traditie, vooral Sint Thomas, John Henry Newman en Joseph Ratzinger. Sinds 8 jaar tracht hij de wijze waarop zij het geloof met de rede overdachten door te geven aan anderen.

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Samen onderscheiden waar God onze missie stuurt

Hoe komen we tot gedragen beslissingen over onze gezamenlijke missionaire opdracht? En hoe weten we of onze menselijke consensus overeenstemt met de wil van God? Deze workshop biedt handvaten om samen de leiding van de H. Geest concreet te onderscheiden.

Speaker

Patrick Vandeputte

Vertegenwoordigt de Missionaire Parochie, een beweging in Vlaanderen en Nederland die handvaten biedt voor parochies om te groeien naar een missionaire gemeenschap.

Nederlands

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Maatschappij

La solidarité avec l'Eglise mondiale, source de vie missionnaire (AED)

Paul Jordan

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

La puissance de l'intercession dans Sa Présence

Elisabeth Muller

Brigitte Vandenschrieck

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

L'Adoration : puiser à la source pour témoigner de Lui. Comment la mettre en place et la soutenir ?
Speaker

Marie-Agnès Misonne

Speaker

Claudine Gunzburg

Venite Adoremus

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Qu'est-ce que je veux ? Et qu'est-ce que Dieu veut ? Comment discerner dans la mission ?

Père Perrin Lefebvre

Sœur Lorella Cerutti

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Maatschappij

"Des Arbres qui marchent " - L’écologie intégrale, un chemin de témoignage chrétien et de conversion spirituelle

Pierre-Paul Renders

Victor Ntacorigira

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Comment renouveler la grâce de mon baptême et laisser vivre en moi l’Esprit Saint

Claire et Bernard Woronoff

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Geestelijke herbronning

Une école d'oraison pour la conversion missionnaire (selon la méthode d'Henri Caffarel)

Père Stefano Conotter

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Parochie

Poussez la porte, passez la tête le temps d'une messe : découvrez le dimanche des curieux !

Yves de Beauregard

Jean-François Coppieters

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Parochie

Comment créer une fraternité de couples dans ma paroisse ?

Claire-Marie Aine

Frère Raphaël de Bouille

Mathieu Gaillard

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 13:15 - 14:00

Workshop

Charisma

Facultés ou dons extraordinaires; comment discerner ce qui vient de Dieu ?
Speaker

François Mathijsen

Docteur en psychologie, spécialisé dans les croyances et les expériences paranormales chez les jeunes

Français

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Zondag 14:30

Liturgie/gebed

Slotbijeenkomst

Français, Nederlands

Basiliek van Koekelberg

Zondag 15:00

Liturgie/gebed

Eucharistieviering voorgegaan door Mgr. Luc Terlinden, aartsbisschop van Mechelen-Brussel

Français, Nederlands

Basiliek van Koekelberg