Sprekers

Être missionnaire? Oui, mais comment?

"N’ayez pas peur !" ne cesse de nous dire le Christ en nous envoyant en mission ! Mais comment trouver le courage et l’ardeur pour évangéliser, si je ne suis pas très à l'aise? Comment rester fidèle à qui je suis et m'y prendre avec justesse? Comment respecter l'autre et sa liberté?

Zaterdag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Laurent Verpoorten

Modérateur

Speaker

Monseigneur Luc Terlinden

Archevêque de Malines-Bruxelles

Speaker

Patrick Gillard

Frère dominicain, aumônier des étudiants à Louvain-la-Neuve

Speaker

Claire Rochette

Mariée et mère de 4 enfants. Engagée dans le mouvement Anuncio et l'organisation du Congrès Mission. Étudiante en théologie à l'Institut Catholique de Lille. Ma passion, c'est la mission.

Après le scandale des abus, comment parler au monde avec délicatesse?

Certains hommes d'Église ont causé tant de souffrances, et l'Église, durant longtemps, n'a pas pris en compte l'ampleur des dégâts. Elle est pourtant le "Corps du Christ" et, par elle, Dieu attire le monde. Quel regard porter sur l’institution et quelle parole transmettre :  entre l’effroi, et l’amour et la confiance pour ce qu'elle est ? Comment en tant que laïc, puis-je encore évangéliser? Comment cette crise peut-elle devenir une occasion de conversion intérieure ? Comment l’Église peut-elle annoncer, aujourd’hui, la Bonne Nouvelle ?

Zaterdag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Vincent Delcorps

Modérateur

Speaker

Aymeric Christensen

Rédacteur en chef de l'hebdomadaire La Vie

Speaker

Tommy Scholtes

Prêtre jésuite, porte-parole des évêques de Belgique

Speaker

Brigitte de Mahieu

Épouse et mère de famille, engagée dans la paroisse de Court-Saint-Etienne et dans l'équipe de formation du diocèse de Malines-Bruxelles. S'exprimera à titre personnel.

Se laisser évangéliser par la fragilité

Handicap, solitude, pauvreté... Qu'est-ce que la fragilité révèle de notre humanité? En quoi me rapproche-t-elle de Dieu? Par quoi fait-elle grandir notre compassion, notre empathie, notre humilité et, par là, notre témoignage?

Zaterdag 09:30 - 11:00

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Xavier Dijon SJ

Modérateur

Yves de Lespinay

Chrétien attentif aux signes du Seigneur

Speaker

Thierry des Lauriers

Directeur de l’association Aux captifs, la libération, association qui rencontre et accompagne les personnes de la rue et les personnes prostituées

Speaker

Adjoua de Liniers

Aumônier à l'hôpital de Senlis. Engagée dans la prière des frères, les tournées du coeur (visites aux prostituées), la prière des mères, la louange.

Quelle catéchèse pour la génération 2024?

Des enfants de moins en moins nombreux et de plus en plus étrangers au christianisme... Des parents absents et indifférents... Et pourtant, la soif de sens, l'intelligence, la recherche du beau, du bien, du vrai n'ont pas déserté le cœur des plus jeunes. Au contraire. Alors, comment vaincre la concurrence des écrans, du foot, de la danse, du judo ou des jeux vidéos ? Comment les inviter au catéchisme, les comprendre, s'adresser à eux? Comment les émerveiller à la beauté de l'Évangile?

Zaterdag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Yves Thibaut de Maisières

Modérateur

Speaker

Olivier Bonnewijn

Prêtre de la communauté de l'Emmanuel. Auteur de très nombreux ouvrages pour la jeunesse.

Speaker

Agnès Charlemagne

Auteure et animatrice d’ateliers de catéchèse, inspirée de la pédagogie Montessori

Speaker

Christine Jacquet

Catéchiste et membre du service de catéchèse du diocèse de Namur

Opvoeden tot geloof vandaag: Kan het? Mag het?

Wat zijn de uitdagingen van deze tijd voor ouders, leerkrachten, catechisten en jeugdleiders? Hoe kinderen en jongeren bereiken die zoeken en uitzien naar het mooie, het goede en het ware? Hoe een goede geloofsopvoeding bevorderen? Wat is het belang van catechese en hoe kunnen catechisten, godsdienstleerkrachten, leiding, en ouders zich vormen om hun rol goed op te nemen? Mag het en kan het?

Zaterdag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Speaker

Peter Verbeiren

Moderator. Gehuwd met Catherine en heeft 4 kinderen. Hij is lid van de gemeenschap Emmanuel, godsdienstleerkracht in de 3de graad secundair in het Heilig Hart & College te Halle, waar hij ook actief is in catechese en een project heeft rond pelgrims (Halleluia). Hij is auteur van het boek “Meneer, hoe komt het dat u altijd zo gelukkig bent?” ;) … omdat het Evangelie verkondigen blij maakt!

Speaker

Veerle Van den Steen

Moeder van 6 kinderen, staat in het onderwijs en samen met haar man is ze verantwoordelijk voor KISI Vlaanderen, een musicalvereniging die sinds 2012 met kinderen en jongeren Bijbelse musicals op de planken brengt.

Speaker

Bart Willemen

Betrokken bij geloofscommunicatie op verschillende, elkaar verrijkende vlakken, met name als papa van 4, echtgenoot, deeltijds godsdienstleerkracht in het secundair onderwijs, stafmedewerker voor de catechese in bisdom Antwerpen, coördinator van het catechumenaat in bisdom Antwerpen en secretaris van de Interdiocesane Commissie voor Catechese.

Speaker

Pr. Bart Paepen

Pastoor in de kathedraal van Antwerpen en wil als bisschoppelijk gedelegeerde voor evangelisatie en nieuwe media door verhalen te vertellen en daarvoor de juiste media te gebruiken een nieuwe taal ontwikkelen voor mensen die ver staan van Kerk en geloof.

Durven getuigen: Hoe getuigen in je dagelijkse leven waar je bent?

Is getuigen en evangeliseren voor iedereen weggelegd? Hoe de moed en de ijver vinden voor evangelisatie, wanneer ik me niet zo op mijn gemak voel? Hoe mezelf blijven, trouw aan de missie, respectvol naar elke medemens? Hoe deden de eerste christenen aan succesvol evangeliseren? Leidt evangelisatie tot vormen van sociale vervolging en hoe gaan we daar mee om?

Zaterdag 09:30 - 11:00

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Speaker

Sara Loobuyck

Moderator. Staat als leerkracht Nederlands voor anderstaligen in een niet- en andersgelovige wereld, die voor haar een verrijkende ervaring is en een dagelijkse uitnodiging om haar christen-zijn uit te dragen op de plaats waar zij geplant is.

Speaker

Selina De Maeyer

Fulltime fotografe, heeft een diep verlangen om schoonheid in beeld te brengen. Ze streeft in haar fotografie naar gevoelsoverdracht, ontroering en betrokkenheid. Selina voelt zich verantwoordelijk om mensen bewust te maken van de schoonheid, die in alles verweven zit, als een teken van Gods liefde.

Speaker

Pr. Wim Simons

Pastoor voor de kerkgemeenschap in Zonhoven en deelt met veel enthousiasme Gods Blijde Boodschap, ook via podcasts en zijn eigen streamkanaal.

Speaker

Monseigneur Koen Vanhoutte

Hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen en nam deel aan de synode over synodaliteit (oktober 2023, Rome).

Speaker

Stacey Osei

Heeft haar geloof opnieuw ontdekt bij haar deelname aan de Wereldjongerendagen. Verder is zij een geëngageerde studente en schrijft zij als één van de Twaalf in Kerk & Leven.

Hoe communiceren we met gevoeligheid en begrip na de misbruikschandalen?

Hoe gaan we om met emoties van verontwaardiging en machteloosheid wanneer we geconfronteerd worden met het leed en schade van de misbruikschandalen binnen de Kerk? Hoe leren we om, net zoals Jezus dat deed, de onrechtvaardigheid te benoemen maar ook constructief te kijken naar hoe deze crisis ons kan doen groeien naar een ondersteunende, luistervaardigere en inclusievere kerkgemeenschap in al haar kwetsbaarheid en menselijkheid? Hoe kan ik als leek mijn geloof in God vernieuwen en mijn hoop en vertrouwen in de Kerk nieuw beleven?

Zaterdag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Speaker

Charlotte Inghels

Moderator. Streeft als maatschappelijk betrokken en zoekende gelovige ernaar om in dialoog te gaan en samen te werken naar wegen om als kerkgemeenschap te blijven groeien in verbondenheid met anderen rondom ons.

Speaker

Mia Deschamphelaere

Juriste, gewezen parlementslid voor CD&V en gewezen bestuurder bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen. In de schokgolf van woede en verontwaardiging om het schandaal van het kindermisbruik in de Kerk, besloot ze in 2010 om als gelovige haar schaamte en verdriet om te zetten in een engagement voor de opvang van slachtoffers van misbruik. Vandaag is ze coördinator van het Gemeenschappelijk Opvangpunt voor de slachtoffers van misbruik voor alle bisdommen, congregaties en orden in Vlaanderen. © Frank Bahnmuller

Speaker

Pr. Eric De Beukelaer

Van 2002 tot en met 2011 perschef van de bisschoppenconferentie. Dus ook toen Roger Vangheluwe als bisschop van Brugge ontslag nam. Eric werkte toen regelmatig met professor Adriaenssens, hoofd van de commissie door de bisschoppen opgericht om slachtoffers te ontvangen. Vandaag is hij vicaris-generaal van het bisdom Luik.

Speaker

Monseigneur Lode Aerts

Bisschop van Brugge. Vanuit zijn contacten met slachtoffers en daders van seksueel misbruik pleit hij ervoor om attenter te zijn voor allerlei vormen van klerikalisme.

Speaker

Sofi Van Ussel

Directeur van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen en was spreker in de parlementaire Commissie belast met het onderzoek naar de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk en daarbuiten.

Développement personnel, yoga, méditation.... A-t-on encore vraiment besoin de Dieu?

L'application de méditation Petit BamBou est une des applications les plus téléchargées au monde. "Après 15 000 ans de rupture, nous sommes en train de renouer avec une écospiritualité", se l'écrivain français Frédéric Lenoir. Que cela dit-il de la soif de sens de nos contemporains? Comment les rejoindre dans cette quête? Qu'est-ce que Dieu peut leur apporter de "plus"? Et comment le leur dire?

Zondag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Angélique Tasiaux

Modératrice

Speaker

François Mathijsen

Docteur en psychologie, spécialisé dans les croyances et les expériences paranormales chez les jeunes

Speaker

Soeur Marie-Jean Noville

Licenciée en Philologie classique et en Sciences Religieuses, Soeur Marie-Jean est entrée en 2001 au Monastère des Bénédictines d’Hurtebise à l’orée de la forêt de Saint-Hubert. Elle y a notamment pour mission l’accompagnement spirituel. Intéressée grandement par l'évolution du monde, ses défis et espérances, elle trouve un ressourcement singulier dans la nature, les lectures, l’amitié et la calligraphie.

Speaker

Sophie Izoard-Allaux

Docteure en théologie et juriste, Maitre de conférences à l’Université Catholique de Lille, titulaire de la Chaire Jean Rodhain

Transmettre la foi aux ados. Mission impossible?

Tout évolue très rapidement: les ados de 2024 ne sont plus ceux de 2019. Les réseaux sociaux, les écrans, les questions liées au genre bouleversent leurs points de vue, leur appréhension du monde. Et pourtant, la soif de spiritualité ne leur est pas étrangère. En famille, à l'école, au scoutisme, comment les écouter, les comprendre, s'adresser à eux, leur parler de Dieu?

Zondag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Armelle Delmelle

Modératrice

Speaker

Victor

auteur de la chaîne « le catho de service » sur Instagram, Youtube, TikTok.

Speaker

Soeur Valentine

Salésienne, éducatrice auprès des jeunes

Speaker

Nelson et Isabel Gonzalez

Nelson, est domoticien americo/dominicain et Isabel architecte d’intérieur franco/espagnole. Ils sont parents de 3 filles de 17 ans à 1 an. Ils prennent en charge les jeunes de la « post confirmation » tous les vendredis et abordent avec eux les thèmes de l’adolescence à la lumière de la Parole de Dieu.

Nous sommes (quasi) seuls dans notre paroisse. Que pouvons-nous faire?

"Toutes ces initiatives d'Église sont bien belles, mais nous ne sommes que deux, trois, parfois quatre dans notre paroisse. Et notre curé a 14 clochers... Alors que faire? Par où commencer?"

Zondag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Thomas Remy

Modérateur

Speaker

Didier Kabutuka

Docteur en théologie, curé de la Paroisse de Perbais et doyen de Walhain dans le Brabant wallon

Speaker

Arnaud-Join Lambert

Professeur de théologie à l'UCLouvain, fondateur du laboratoire d'innovation ecclésiale Ecclesialab

Speaker

Stephanie Khuat Duy

Épouse de Bruno, maman de 2 petits garçons et éducatrice spécialisé de formation. Soucieuse de partager autour de la foi. Originaire de Sprimont.

Pourquoi nous aimons tant l'Église!

Institution lourdingue, vieillotte, moralisatrice, incohérente, pleine de scandales, cléricale, ennuyeuse, sans vocation, inadaptée au monde, en décalage constant, inutile pour grandir librement dans la foi... Les termes péjoratifs sont nombreux, l'indifférence est presque généralisée envers l'Église.. Et pourtant, nous ne pouvons nous passer d'elle, elle nous aide à progresser, nous l'aimons au-delà de tout. Voici pourquoi! Voici notre cri du cœur! 

Zondag 09:30 - 11:00

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Ludovic Goffinet

Modérateur

Speaker

Martin Van Breusegem

Jeune séminariste à Namur. Membre de la communauté de l'Emmanuel

Speaker

Monka Bo-Boliko

Épouse et maman de trois filles. Habitante du Béguinage de la Viale Europe à Ixelles. Employée dans une Maison médicale.

Speaker

Sibylle de Malet

Jeune professionnelle. Sibylle a développé durant 8 ans les colocations solidaires entre jeunes et sans-abri Lazare dans différents pays, dont la Belgique.

Een licht voor de wereld: Wat zijn tekenen van hoop vandaag, voor de Kerk van morgen?

Wat zijn tekenen van hoop in deze woelige tijden? Is dit de eerste crisis in de Kerk of zijn er nog andere in de loop van de geschiedenis? Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de Kerk van vandaag? Hoe kan onze relatie evolueren en hoe kan de Kerk van Christus een licht zijn voor de wereld van vandaag?

Zondag 09:30 - 11:00

Heilig-Hartcollege van Ganshoren

Speaker

Sam Geleyn

Moderator. Ziet zijn geloofspad tot op vandaag gezegend door heel wat verschillende bewegingen en initiatieven binnen de brede Kerk, stuk voor stuk sterke bronnen van genade en tekenen van hoop voor de Kerk van morgen: de Europascouts, de charismatische gemeenschappen Jeruzalem & Emmanuel, Nightfever Leuven, de internationale parochie van Sint-Kwinten... Ze hebben hem gevormd tot wie hij nu is: een trotse echtgenoot en vader van 5.

Speaker

Dr. Rick van Lier

Nederlands-Canadese theoloog, lid van de Gemeenschap Chemin Neuf (Antwerpen) en wetenschappelijke coördinator van het EcclesiaLab | Onderzoekslaboratorium voor innovatie in de Kerk (UCLouvain-la-Neuve).

Speaker

Geert De Cubber

Diaken Bisdom Gent. Leerde tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon en de bisschoppensynode in Rome een bruisende wereldkerk kennen. Beide evenementen vindt hij een gigantisch teken van hoop voor een gekwetste wereld.

Speaker

Jozef Stoffels

Gehuwd, vader van 4 kinderen, lid van de Maria Kefas gemeenschap, organisator van het Art Of Faith festival en geëngageerd voor de jongerenwerking van Maria Kefas, waaronder Worship Alive, waarbij hij jongeren begeleidde in het kader van de wereldjongerendagen in Lissabon.

Speaker

Lieve Wouters

Maakt al ruim 20 jaar inspirerende en verbindende content voor Kerk & Leven en Kerknet. Op de synode over synodaliteit was ze als verslaggever aanwezig in Praag en Rome in 2023, 'een heel verrijkende ervaring'.

Speaker

Rafaël Verbiest

Zet zich als prille ouder graag in om de krachtige basis van het geloof door te geven aan jonge mensen door zich te engageren en actief deel te nemen aan initiatieven zoals Nightfever, KISI en de Wereldjongerendagen.

Redenen tot geloof: Geworteld in het geloof om te kunnen evangeliseren

Hoe kunnen we in dialoog gaan met hen die wegens bepaalde redenen de deur met God of de Kerk gesloten houden? Hoe kunnen we mensen met interesse en met vragen leiden tot de kern van het geloof? Hoe kunnen we Gods bestaan verklaren? Kunnen we zeker zijn dat er leven is na de dood ?  Waarom is Christus een redder?  Geloofsverdediging in een geseculariseerde wereld.

Zondag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Speaker

Mark Libaers

Moderator. Gewezen hoofdofficier piloot, militair hoogleraar en stafofficier bij de WEU (West Europese Unie) en de NAVO. Vandaag is hij voorzitter van Fidesco België en lid van de Emmanuel Gemeenschap. Mark is gehuwd en heeft 2 kinderen en 4 kleinkinderen.

Speaker

Pr. Michel Esparza

Geneesheer en doctor in de Wijsbegeerte en auteur van verschillende boeken. Hij gaf een reeks bij Radio Maria over “Redenen om te geloven”.

Speaker

Niko Schonebaum

Sinds 34 jaar op deze aarde en sinds 12 jaar in de leer bij de grote meesters uit de christelijke intellectuele traditie, vooral Sint Thomas, John Henry Newman en Joseph Ratzinger. Sinds 8 jaar tracht hij de wijze waarop zij het geloof met de rede overdachten door te geven aan anderen.

Speaker

Hans Geybels

Historicus en theoloog, komt als docent in contact met veel adolescenten, waarvan velen op zoek zijn naar redenen om te geloven. Het is voor hem een voorrecht om hen daarbij te begeleiden.

Speaker

Elisabeth Wouters

Studente in het laatste jaar van de Advanced Research Master in Theologie en Religiewetenschappen, met een specialisatie in Bijbelwetenschappen aan de KU Leuven. Volgend jaar begint ze aan haar doctoraat in de Bijbelwetenschappen.

Speaker

Antoine Leclef

Gewezen troepleider bij de Europascouts, waar geloofsopvoeding centraal staat. Hij is geboeid in hoe hij jongeren en mensen in zijn naaste omgeving kan ondersteunen in hun zoektocht naar redenen tot geloof.

Van onderhoud naar bloei: Hoe bouwen aan een levende missionaire geloofsgemeenschap?

Hoe maken we onze parochie of geloofsgemeenschap levend? Hoe belangrijk is het om missionair te zijn? Wat is het belang van catechese voor volwassen christenen?  Wat zijn de kenmerken van een levende missionaire geloofsgemeenschap en hoe zetten we deze om in de praktijk?

Zondag 09:30 - 11:00

Basiliek van Koekelberg

Speaker

Tony Laureys

Moderator. Kent gemeenschapsopbouw in al zijn vormen als een rode draad in zijn leven. Als echtgenoot, vader van vier en grootvader van zes; als verantwoordelijke voor een charismatische verbondsgemeenschap Jerusalem; als coördinator voor een groep gemeenschappen in Europa en het Midden-Oosten; als teamlid van Charis Internationaal; en als lid van de zoneploeg Halle waar hij domeinverantwoordelijke evangelisatie is.

Speaker

Patrick Vandeputte

Vertegenwoordigt de Missionaire Parochie, een beweging in Vlaanderen en Nederland die handvaten biedt voor parochies om te groeien naar een missionaire gemeenschap.

Speaker

Ilse Spiloes

Aanspreekpunt voor katholiek Alpha Vlaanderen en dit vanuit de Clemenspoort in Gent, waar de Redemptoristen, samen met partners in de missie, bouwen aan een onthalende gemeenschap van missionaire leerlingen.

Speaker

Pr. Orlando García

Priester te Gent, voelt zich geroepen om een missionaris onder missionarissen te zijn.

Speaker

Hans Mannaerts

Sinds 2019 begeleider gemeenschapsopbouw voor geloofsgemeenschappen en pastorale zones in de Pastorale Regio Halle (Pajottenland en Zennevallei), onderdeel van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen in het Aartsbisdom. In die rol is hij organisatiecoach voor pastores en vrijwilligers, die zoeken naar manieren om toekomstbestendig kerk te vormen.